З чим смакує оселедець: найкращі поєднання

Важко уявити собі українське святкове застілля без оселедця. У салаті, з картоплею чи просто нарізаний скибочками — він обов’язково подається на будь-якому святі. Тож сьогодні ми розповімо, з чим їсти таку рибу. А також — як її вибрати правильно. Почнімо!

Цікавий факт: приблизно до XIV століття, оселедець в Європі вважався чимось на кшталт їжі для бідняків. Адже він мав гіркуватий смак, а способів його правильного ( а значить — смачного) приготування просто не знали!

Час ішов, й поступово ставлення до оселедця змінилося. “Реабілітувати” цю рибу вдалося саме рибалкам. Щоб оседелець довше зберігався свіжим, вони придумали засипати його сіллю. Солона рибка смакувала не лише біднякам, а й господарям з цілком заможних родин. Тож з тих пір, оселедець став неймовірно популярною стравою. Його подають до столу у багатьох країнах світу. 

Як вибрати якісний оселедець

Звичайно ж, щоб будь-яка страва з оселедцем смакувала добре, варто розпочати з правильного вибору рибки. Запам’ятайте наші поради:

  • Звертайте увагу на жабра. Вони мають бути темно-червоного кольору. Якщо жабра коричневі — риба несвіжа.
  • Подивіться оселедцеві в очі. Так-так, це важливо. Саме очі розкажуть про те, наскільки сильно засолена риба. А також про її жирність. Про слабкий посіл свідчать червонуваті очі. А якщо вони мутні — оселедець не буде надто жирним.
  • Колір шкіри — це важливо. Він має бути рівномірним, без плям. Відтінок — синювато сталевий. Жовтуваті плями — ознака несвіжої риби.

При натисканні, філе оселедця має бути пружним: швидко повертатися в початкову форму. Будь-яких тріщин, порізів чи пошкоджень на ньому не повинно бути. Навіть якщо на перший погляд вони виглядають незначними. 

Смачні страви з оселедцем, які можна приготувати вдома

Отже, з чим же подавати оселедець? Безпрограшні варіанти — це:

  • Варена картопля або картопляне пюре. Мабуть, найбільш базовий варіант. Цю страву кожен з нас куштував ще в дитинстві. Просто та смачно.
  • У складі салату. Наприклад, приготувавши з нею традиційну “Шубу”. Корисна порада: шуба найкраще смакує з нежирним оселедцем.
  • Форшмак. Страва, яку обожнюють в Одесі. Це холодна закуска з оселедцем, цибулею, вершковим сиром. Зазвичай, форшмак намазують на хліб. 
  • З маринованими овочами та цибулею. Чудовий варіант закуски.

Хочете побалувати себе стравами з оселедцем, але готувати їх — дуже лінь? Виручить ресторан Анчоусна https://anchousnalviv.com.ua/ . Адже у них завжди є смачний чорноморський оселедець та страви, приготовані з ним. Бажаємо смачного!