Цистит у чоловіків: виявити та вилікувати!

Цистит у чоловіків зустрічається рідше, ніж у жінок. Однак симптоми та причини виникнення повинен знати кожен чоловік, який дбає про своє здоров’я.
Причини появи циститу у чоловіків

Цистит – це запалення сечового міхура. Воно може мати інфекційну природу, коли грибки, бактерії чи віруси потрапляють у міхур при запаленні із потоком сечі запалених бруньок. А може бути і неінфекційним і виникати при переохолодженні тазу, хімічному чи медикаментозному впливі на сечовий міхур, травмах та пошкодженнях стінок при сечокам’яній хворобі. Якщо чоловік має якісь урологічні проблеми, які супроводжуються застоєм сечі, це може бути причиною початку циститу.

Отже, поширеними факторами появи циститу є:

– хронічний чи гострий стрес;

– збій в імунній системі на тлі будь-яких захворювань;

– переохолодження;

– Застій сечі у сечовому міхурі.
Симптоми циститу у чоловіків

Насамперед для циститу у чоловіків характерні:

– біль у нижній частині живота;

– часті позиви до сечовипускання;

– різі при сечовипусканні.

Біль у животі може бути тупим, ниючим, постійним або сильним (приступом). Все це пояснюється запальним процесом у нирках, що призводить до порушення їх нормального функціонування.

Такі симптоми зберігаються протягом 10-14 днів, після чого за відсутності лікування можливий перехід гострої форми захворювання в хронічну. У цьому випадку симптомів захворювання не існує взагалі, або вони виражені дуже слабо. У цей момент без своєчасного лікування наслідки циститу можуть бути дуже серйозними.

До тяжких наслідків циститу відносяться пієлонефрит, рефлюкс сечі в нирки, перфорація стінок сечового міхура. Тому, помітивши симптоми циститу, чоловікові необхідно звернутися до лікаря (уролога).
Лікування циститу

Підхід до лікування циститу має бути комплексним. При гострому циститі рекомендовано:

1. Постільний режим.

2. Збільшення питного режиму (2-2,5 л води на день) допомагає вимити інфекцію із сечового міхура.

3. Дієта. При цій хворобі раціон повинен включати продукти, які мають сечогінну дію: кавун, диню, огірки, журавлину та іншу рослинну їжу. Рекомендується вживати молоко, сир, хліб із цільного зерна, злакові. Категорично забороняється в цей період алкоголь, солена, жирна, гостра та смажена їжа, фастфуд, а також кислі фрукти та ягоди (виняток – журавлина).

4. Залежно від походження хвороби призначаються сечогінні засоби та антибіотики. Іноді лікарем можуть проводитися маніпуляції із промиванням сечового міхура або новокаїнові блокади. У разі хронічного циститу показано фізіотерапію. Призначають електрофорез, УВЧ, ультразвук, магнітолазеротерапію, допомагає також грязелікування.