Простатить – хто у групі ризику?

Назва хвороби «простатит» походить від грецького prostates – «стоячий попереду». І, на жаль, у медичній статистиці простатит теж «стоїть попереду», будучи найпоширенішим захворюванням сильної статі. При цьому більшість чоловіків старше 30-35 років через професію, захоплення або спосіб життя відносяться до груп ризику. Хто вони і які заходи їм треба вжити для збереження чоловічого здоров’я?

Холостяки

Нерегулярне або, навпаки, надмірно бурхливе статеве життя з різними партнерами однаково підвищує ризик захворювання. Відсутність регулярних сім’явипорскування або ерекції без еякуляції призводять до застійних явищ – і, у свою чергу, запалень. А часта зміна статевих партнерів веде до постійної взаємодії з «незнайомою» мікрофлорою, та ще й підвищує ризик захворювань, що передаються статевим шляхом – що також є гарним «ґрунтом» для простатиту.

Що робити?

Найкращим способом профілактики простатиту в даному випадку є налагоджене особисте життя та регулярний (2-3 рази на тиждень) секс із постійною партнеркою. І жодних перерваних статевих актів – такий метод контрацепції не лише вкрай ненадійний, а й шкідливий для чоловічого здоров’я.

Чоловіки сидячих професій: від програмістів до водіїв

Чоловіки, які за боргом служби проводять більшу частину дня в сидячому положенні, також входять до групи ризику. Це і чиновники, і офісні «білі комірці», і програмісти, і водії, і вахтери, а також представники багатьох інших спеціальностей. Сидяче становище заважає нормальному кровообігу в органах малого тазу, що згодом ускладнює відтік венозної крові. Результат – набухання простати та розвиток запальних процесів.

Що робити?

Сидячу роботу компенсувати заняттями спортом у вільний час, а протягом робочого дня по можливості вставати з робочого місця та влаштовувати невелику розминку. Крім того, можна прямо на робочому місці непомітно для оточуючих робити профілактичні вправи Кегеля.

«Вершники» та підкорювачі бездоріжжя

Мотоциклісти, велосипедисти та шанувальники верхової їзди також ризикують своїм чоловічим здоров’ям. Сюди можна віднести і любителів трофі-рейдів. Постійна тряска веде до мікротравм промежини, що також може призвести до порушення кровообігу.

Що робити?

Зменшити ризик мікротравм допоможе комплекс вправ, спрямований на профілактику простатиту та зміцнення м’язів промежини та сідниць. І, звичайно, варто використовувати спеціальне спорядження, що дозволяє зменшити навантаження на пахвинну область – наприклад, амортизаційні подушки або велошорти з «памперсами».

Любителі походів та водних видів спорту

Проблеми з простатою часто бувають спровоковані переохолодженням – частим чи тривалим. Тому, незважаючи на активний спосіб життя, плавці, серфери, веслярі та інші спортсмени, які проводять тривалий час у воді або воді, відносяться до групи ризику. Сюди ж відносяться альпіністи та любителі тривалих піших та лижних походів – тривале переохолодження для них не рідкість. Також дуже шкідливе тривале перебування у сирому одязі.

Що робити?

Не нехтувати термобілизною, по можливості тримати ноги в теплі, а після сильного переохолодження розтиратися насухо жорстким рушником – до відчуття «шкіри, що горить». Після тренувань приймати гарячу ванну, добре відігріваючи все тіло. Своєчасно міняти промоклий одяг на сухий.

Любителі важкої їжі

Неправильне харчування – зловживання жирною, гострою, смаженою та дратівливою шлунок їжею також сприяє розвитку схильності до простатиту. Вносить свій внесок у розвиток захворювання та зловживання алкоголем та міцною кавою, а також куріння.

Що робити?

Оздоровити своє меню, стежити за травленням та регулярним випорожненням (часті запори також провокують розвиток простатиту). Не буде зайвим і введення в раціон гарбузового насіння, морепродуктів, волоських горіхів та інших продуктів, багатих на цинк – цей мікроелемент дуже важливий для здоров’я передміхурової залози. При складанні «профілактичного» раціону буде корисно дотримуватися рекомендацій щодо харчування при простатиті.

Зрозуміло, всім чоловікам, які належать до груп ризику, необхідно регулярно (мінімум один раз на рік) проходити огляд у уролога і не забувати про загальні профілактичні заходи, що дозволяють звести ризик захворювання до мінімуму. Для медикаментозної профілактики можна використовувати свічки “Простатилен” – препарат на основі екстракту простати молодих бичків. Він має комплексну дію – покращує мікроциркуляцію та кровопостачання, знімає набряк та венозний застій, прибирає запальні явища, відновлює тканину та функції передміхурової залози. Поєднання фізичного навантаження, правильного харчування та дієвого лікарського препарату в рази знижує ризик виникнення захворювання та розвитку загострень. Пам’ятайте, профілактика простатиту – річ необхідна кожному дорослому чоловікові. Це така ж частина культури тіла, як чистити зуби вранці та ввечері. А хто казав, що чоловік легко бути?