Сімейний бюджет: планування та економія

Молода сім’я — це найчастіше пара закоханих, мало пристосованих до спільного життя. Мається на увазі її практична сторона, із щоденними домашніми обов’язками та турботами. І каменем спотикання насамперед є горезвісний сімейний бюджет. З чого складається це поняття, як планувати і як економити сімейний бюджет, сьогодні постарається розібратися жіночий журнал JustLady.
«Рада та Любов!», «Живіть довго та щасливо» — основні весільні тости, як варіант: «Бажаємо сімейного благополуччя та достатку!». «Дітей вам більше!» — обов’язково переймається продовженням роду якась троюрідна тітка Сіма.

Позначення тактики та стратегії сімейної економіки в основному зводиться до гри в розподіл обов’язків (з обов’язковим варіантом «Гроші витрачати буду я!») та жартівливої ​​боротьби між тещею та свекрухою за право няньчити чи забезпечувати онуків матеріально (атрибутами виступають повзунки та гріш).

Про те, як планувати сімейний бюджет, а тим більше, яким чином його економити, жодних порад зазвичай не чути. А даремно, тому що вже через пару днів це питання виходить на перший план, і непідготовлені молодята, зіткнувшись із проблемою, можуть відразу забути всі весільні радощі, принагідно з радощами сімейного життя.

Навіть при непоганому заробітку подружжя, але без загальної стратегії, вони ризикують виявити, що їм буквально нема на що жити і вести сімейне господарство. Для того щоб цього не відбулося і потрібно освоїти планування сімейного бюджету.

З чого складається сімейний бюджет
У дружній родині зі стабільним заробітком найприйнятніший варіант — спільний бюджет. Це означає, що гроші після отримання зарплати складаються разом, і вже із цих загальних коштів ви розподілятимете їх за статтями витрат.

Якщо для кожного члена сім’ї важливим пунктом є хоча б часткове збереження незалежності, вам підійде варіант пайового бюджету. Тобто кожен із подружжя «віджалує» на сімейні потреби рівно половину своїх доходів.

У цьому випадку статті витрат під час планування будуть дещо іншими. Зокрема, пункт про купівлю сигарет, помади або ще якихось особистих речей туди внесений не буде – ви зробите це статтею особистих витрат і профінансуєте половину грошей, що залишилася у вас.

Ідилічний варіант — повний утримання сім’ї одним із подружжя, який дуже добре заробляє. Тоді ваш сімейний бюджет — його заробіток, а ваші особисті гроші залишаться вам «на шпильки» та інші задоволення.

Існує також варіант роздільного бюджету. Це така схема, коли насправді ніхто нічого не складає, а просто визначаються статті, за якими завжди платить один чоловік і за якими – другий. При цьому всі особисті фінанси перебувають у безроздільному особистому користуванні та, крім передбачених статей, витрачаються за бажанням власника.

На заході таке планування сімейного бюджету практикується досить часто, у нас, здається, з цим буде складно. Як кажуть психологи, у всьому винен горезвісний менталітет.

Отже, вибираємо варіант, складаємо всі гроші в купку (буквально або, що краще, у вигляді запису загальної суми сімейного доходу на папері) і приступаємо до розподілу.